Corona time I

Stilte voor de storm. Zo voelt het een beetje aan. Iedereen doet zijn boodschappen, timmert zijn ramen dicht, regelt de laatste zaken en gaat naar binnen.

Hoe zal het gaan? Komt Hurricane Corona langs? Wordt inderdaad 60 tot 70% van de mensen ziek?

Terwijl iedereen massaal voorzorgsmaatregelen treft en we met onze geliefden achter de geraniums duiken, worden de eerste gevolgen al merkbaar.

Dat wil zeggen, niet zozeer de gevolgen van het virus, maar van de maatregelen.

Want daar zitten we dan met onze geliefden in huis. En ze zijn dan wel heel geliefd, maar nu hebben ze opeens tijd om zich uitgebreid met ons leven in te bemoeien.

Het is een probleem dat de culturen verbindt, zo blijkt uit een korte rondgang. De Chinese mannen die normaalgesproken van vroeg tot laat zwoegen om vanuit een blinkende keuken loempia’s te maken en bami te slijten zitten nu op bank. Gewend de scepter te zwaaien in de keuken. Maar wie is er nu de baas in huis, nu de baas thuis is, maar er al met een scepter gezwaaid wordt door vrouw-lief?

Als ik naar het centrum fiets om snel nog een boodschapje te doen (nee, geen wc papier…) kom ik  twee Syrische gemeenteleden tegen, gezellig samen kuierend in het voorjaarszonnetje. ‘Moeten jullie niet binnenblijven?’ vraag ik, wetend dat ze in de risicogroep vallen. Maar het is er niet bij. In huis. Ze moeten er niet aan denken, de hele dag met vrouw en kinderen thuis. Stel je voor. En terwijl ze vriendelijk naar mij grijnzen, legt de een het nog eens uit aan de ander. ‘Je mag niemand aanraken hoor’, zegt hij braaf zodat ik het kan horen. En dan kuieren ze onverstoorbaar grijnzend verder, bijna arm in arm.

Hurricane Corona werpt zijn schaduwen vooruit. Het hoogtepunt moet nog komen, maar in sommige huizen stormt het al behoorlijk.

Ik moet een preek voor zondag voor bereiden. Misschien zal ik het maar gaan hebben over de storm op het meer. Dat de golven en de wind naar Jezus luisteren als hij zegt dat ze stil moeten zijn. Dat lijkt me per direct toepasselijk voor heel wat gezinnen die opeens veel dichter op elkaar zitten in hun huizen…