Trauma

De Oekraïense vluchtelingen die hier komen, dragen allemaal een trauma mee: het trauma van de oorlog, de vlucht, het achterlaten van familie en hun land. Het vraagt fijngevoeligheid om hiermee om te gaan.

In de eerste periode in een nieuw land staan vluchtelingen in de overlevingsmodus. Er komt zoveel op hun af. Ze moeten aarden, een plekje vinden, praktische dingen moeten geregeld worden zoals huisvesting, scholing voor hun kinderen, vinden van werk, leren van de taal, inburgeren. In deze fase is het goed om in het pastoraat vooral gastvrij te zijn, een luisterend oor te bieden en desgewenst te bidden. Pas als ze gesetteld zijn en hun nieuwe leven een beetje op orde hebben, zal er ruimte komen voor diepgaande verwerking van het trauma.

Wil je meer weten over trauma?

  • Bekijk dan deze webinar: https://www.weetwatjegelooft.nl/les/trauma/ 
  • Je kunt ook de cursus volgen die we aanbieden op https://www.pastorsvooroekrainers.nl/ . De cursus geeft onder andere veel waardevolle informatie over het omgaan met trauma. De training is gemaakt voor predikanten, maar iedereen kan zich hiervoor aanmelden.
  • Het ‘Handboek pastoraat bij psychische problemen’ van Prof. Hanneke Schaap-Jonker is ook heel bruikbaar. Het biedt o.a. handvatten voor pastoraat bij angst, depressie en trauma.  Er is een gratis videocursus bij beschikbaar met ook een les specifiek over trauma.
Traumaverwerkingsmateriaal
Als stichting Geloofsinburgering hebben we een cursus traumaverwerking voor gebruik in multiculturele groepen ontwikkeld: de Freedom Focus cursus. We werken aan een vertaling in het Oekraïens en Russisch.  Wil je bericht krijgen wanneer de cursus beschikbaar is? Laat het weten via het formulier hieronder.
  •  *
  •  *
  •  *